In het spoor van de Slag om de Schelde

ISBN/EAN: 9789083017228
Ontwerp Anton Sinke
Fotografie omslag: Anton Sinke
Ontwikkeling app: Anton Sinke

Het fascinerende kustlandschap van het Zeeuwse schiereiland Walcheren vormde in november 1944 het decor voor operatie Infatuate II, de slotakte van de Slag om de Schelde. Het doel van deze operatie was het uitschakelen van de Duitse kustbatterijen die de monding van de Westerschelde beheersten en de vrije vaart op het al door de geallieerden bevrijde Antwerpen blokkeerden.
Op woensdagmorgen 1 november 1944 landden Britse, Noorse en Belgische commando’s op de Walcherse kust bij Westkapelle. Een deel van de invasietroepen trok door het zuidwestelijke duingebied op in de richting van Vlissingen om de kustbatterijen uit te schakelen, terwijl een tweede troepenmacht zich een weg vocht naar het bosrijke noordwesten van Walcheren. Na een week van hevige gevechten eindigde de operatie op
8 november met de capitulatie van de laatste Duitse troepen bij Vrouwenpolder.
Dit boek is een wandelgids en een oorlogsboek ineen. Je volgt de opmars van de geallieerde commando’s door het Walcherse kustgebied letterlijk op de voet. Negen wandelroutes voeren je door het slagveld van 1944. Onderweg passeer je de vele zichtbare en onzichtbare sporen van operatie Infatuate II die Walcheren tot een waar openluchtmuseum van de Tweede Wereldoorlog maken.
Op bijzondere plekken sta je stil bij de strijd die er is geleverd. De handige wandelkaarten in dit boek helpen je om je weg te vinden. Onderweg kun je ook gebruikmaken van de speciaal voor deze wandelingen ontwikkelde mobiele app. In deze appoint je detailkaarten met de route, linken naar relevante websites en kun je zelfs een film uit 1944 bekijken over de landingen en opmars van de Noorse troepen. De app is vrij beschikbaar voor de lezers van dit boek.

Hans Sakkers is auteur van vele publicaties over militair-historische onderwerpen. Hij is mede-auteur van ‘Slag om de Schelde 1944. De beslissing in de strijd om West-Europa’, dat is bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs 2020. Aan deze uitgave is medewerking verleend door een enthousiast team vrijwilligers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.