Zeeuws ‘paeremes’ als zakmes

Veel Zeeuwen zouden het eigenlijk altijd bij zich willen hebben; hun paeremes. Maar met zo’n mes van 30 cm. mag je niet dagelijks over straat paraderen. Zeker niet als je het zichtbaar wilt dragen. De oplossing is dit Zeeuwse zakmes.
Basis is een speciale serie Opinel Nr.8 messen die leverbaar zijn met een onbewerkt blok hout. De heften van Opinel-messen zijn geheel van hout en daardoor prima te modelleren naar je eigen wensen. Het lemmet is leverbaar in carbon staal – net als de ‘echte paeremessen – en is zeer goed scherp te houden. Het aantal mogelijke houtsoorten is beperkt; dit voorbeeld is van kersenhout. Niet zo hard als het traditionele buxus maar wel met een mooie kleur. Paardjes bovenaan is lastig omdat de top van het hout 2 schuine kanten heeft. De traditionele leeuw – een nog oudere traditie dan de paardjes – is echter goed te maken. Voor het maken van het kooitje moet je goed uitkijken dat je niet in de verzonken spleet van het lemmet steekt, maar met enig beleid is het zieltje goed te maken. Om er toch een echt ‘paeremes’ van te maken heb ik er een traditionele boer met paard en wagen in gesneden.

Beweeg met je muis over deze afbeelding om het mes van alle kanten te kunnen bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.