Over Anton Sinke


Sinds 1983 is Anton Sinke zelfstandig grafisch ontwerper en fotograaf in Nieuwerkerk a/d IJssel. Kenmerk van zijn ontwerpen is de heldere lijn en duidelijke indeling. Ontwerpen die gericht zijn op communicatie, met een duidelijke boodschap. Zijn manier van werken is direct, eerlijk – Calvinistisch misschien. Niet dat hij rechtlijnig denkt… eerder in kronkeltjes, zoals hij dat uitdrukt. Hij probeert voor iedere lijn, voor elk vlakje, voor ieder accent een verklaring te hebben. Zo niet dan mag het weg. Hij wil niet alleen iets maken omdat het ‘mooi’ is, maar zodat de boodschap goed overkomt.

Dat houdt in dat hij niet alleen met de vorm van de communicatie bezig is maar ook duidelijke meningen heeft over de inhoud. Die twee elementen moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Als grafisch ontwerper en fotograaf gaat hij graag het gesprek aan over het waarom en het waarom zo van uw communicatie en verplaatst zich daarbij in de denkwereld van uw klant.

Anton kiest niet voor groei maar voor klein. De mengeling van het werk met zowel recht-toe-recht-aan opdrachten als conceptueel denken, vindt hij aantrekkelijk. Regelmatig op je tenen lopen vindt hij wel erg leuk. Hij voelt zich geen manager, meer ambachtsman. De studio is erkend leerbedrijf.

Naast ontwerp-opdrachten voor het MKB maakt Anton veel boeken en boekomslagen voor o.a. KokBoekencentrum Uitgevers (onderdeel VBK, gespecialiseerd in religie en zingeving) maar ook toeristische gidsen en historische boeken voor Marberg Media. Bij complexe opdrachten met strakke planningen treedt hij soms op als projectbegeleider. Voor veel opdrachtgevers is hij een ‘sparring-partner’ op het gebied van communicatie en marketing.

Regelmatig weten partijen die een boek willen uitgeven in eigen beheer de weg naar Anton te vinden. Hij verzorgt dan de complete productie incl. drukwerk en isbn-aanvraag.

Anton beschikt over een eigen fotoarchief en gebruikt veel eigen fotografie in zijn ontwerpen. Met name zijn fotocollectie van de christelijke beeldcultuur is omvangrijk.

Vrij werk

Samen met tekstschrijver/journalist Peter Louwerse maakte hij het boek ‘Een cent van’t blad’ (2000) en met Peter Louwerse en Marijke Nijboer een tweetal wandelgidsen ‘Wandelen langs heilige plaatsen’ deel 1 (2008) en deel 2 (2009). In 2010 verscheen van zijn hand ‘Kerken, kapellen en kathedralen. Beeldgids voor de vakantieganger’ Deze uitgaven werden ook door hem vormgegeven.

Anton is nog een van de weinige Zeeuwen die het ambacht van het ‘snikkeren’ uitoefent: het snijden van het heft voor een zeeuws ‘paeremes’. Deze messen waren onderdeel van de boerenklederdracht en waren vaak rijkelijk voorzien van afbeeldingen en gereedschappen van de boerenstand. Hij is van mening dat deze folkloristische kunst door mag blijven ontwikkelen. Met respect voor de historische uitgangspunten en op authentieke wijze snijdt hij hout met moderne afbeeldingen. Kijk eens op dit overzicht.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.